ПЛОТНОСТЬ ЗЕРНА КАК АЛЬТЕРНАТИВНЫЙ ПОКАЗАТЕЛЬ КАЧЕСТВА И ЕГО ЗАВИСИМОСТЬ ОТ УСЛОВИЙ ВЫРАЩИВАНИЯ И ГЕНОТИПА ЯЧМЕНЯ
Аннотация и ключевые слова
Аннотация (русский):
Экспериментально определена величина плотности зерна 24 образцов пленчатого ярового ячменя сибирской селекции, как основного показателя при определении пищевой ценности ячменя. Показано влияние агроклиматических факторов и генотипа на значения плотности образцов ячменя.

Ключевые слова:
ячмень, зерно, твердость, плотность, относительное поглощение воды, генотип, условия выращивания
Список литературы

1. Starch granule associated proteins in barley and wheat / H.F. Darlington, L. Tecsi, N. Harris [et al.] // Journal of Cereal Science. - 2000. - 31. - P. 21-29.

2. Swanston J.S. Effects on barley grain size, texture and modification during malting associated with three genes on chromosome 1 // Journal of Cereal Science. - 1995. - 22: 157-161.

3. Henry R.J. A comparative study of the total p-glucan content of some Australian barleys. Australian Journal of Experimental Agriculture. - 1985. - 25: 424-427.

4. Gamlath J., Aldred G.P., Panozzo J.F. Barley (1-3; 1-4)-p-glucan and arabinoxilan content are related to kernel hardness and water uptake // Journal of Cereal Sciencero. - 2008. - 47: 365-371.

5. Chemical composition and microstructure of two naked waxy barleys / A.A.M. Andersson, R. Andersson, K. Autio [et al.] // Journal of Cereal Science. - 1999. - 30: 183-191.

6. Measurement of genetic and environmental variation in barley (Hordeum vulgare) grain hardness / G.P. Fox, B. Osborne, J. Bowman // Journal of Cereal Science. - 2007. - 46: 82-92.

7. Water during germination of barley / D. Davidson, M.A. Eastman, J.E. Thomas [et al.] // Plant Science Letters. - 1976. - 6: 223-230.

8. Modeling water uptake in a cereal grain during soaking / M. Bello, M.P. Tolaba, R.J. Aguerre [et al.] // Journal of Food Engineering. - 2010. - 97: 95-100.

9. A rapid test for the prediction of malting quality of barley / M.J. Allison, I. Cowe, R. McHale [et al.]// Journal of the Institute of Brewing. - 1976. - 82: 166-167.

10. Composition and molecular structure of polysaccharides released from barley endosperm cell walls by sequential extraction with water, malt enzymes, and alkali / A. Lazaridou, T. Chornick, C.G. Biliaderis [et al.] // Journal of Cereal Science. - 2008. - 48: 304-318.

11. Nielsen J.P. Evaluation of malting barley quality using exploratory data analysis. II. The use of kernel hardness and image analysis as screening methods // Journal of Cereal Science. - 2003. - 38: 247-255.

12. Акимов Д.Н. Программа обработки данных полевого опыта FieldExpert vl.3 Pro.


Войти или Создать
* Забыли пароль?