МЕТОДЫ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ ТЕХНОЛОГИИ ХРАНЕНИЯ СУШЕНО-ВЯЛЕНОЙ РЫБЫ
Аннотация и ключевые слова
Аннотация (русский):
The research objective was the development of advanced technology of jerked and dried fish stor- age at the enterprises of food industry and trade,for the purpose of the reduction of loss of mass of the product in the course of shrinkage. For carrying out the experiments on the research of the process of shrinkage of jerked fish a refrigerating counter was used. The control of temperature in the cham- ber was carried out by means of electronic regula- tor of temperature of ID of 974 lx. The relay of the temperature of ID of 974 lx had the range of tem- peratures from +50 to -50 °C. As a sensitive ele- ment thermocouples with a diameter spy 0.3·10-³ m were used. For the maintenance of a uniform tem- perature field in the chamber, the fan which regula- tion of work provided ID 974 temperature relay was installed. The design of the device allowed to be built in operating technological lines on products processing. The control of humidity in a refrigerat- ing counter was exercised by means of a hygrome- ter which sensitive element was established in a left-luggage office. Studied samples were served by two species of fish: sea (flounder) and fresh-water (bream). The researches showed that by the monoglyceride it had been possible to increase the period of fish storage considerably; however, thus there was a change in fish taste, both of sea, and fresh-water species. Carbon dioxide considerably slowed down the development of various microor- ganisms and, as a result, increased the period of storage. The use of carbon dioxide practically did not influence the taste of fish and in spite of the fact that it increased the humidity in the chamber, due to its chemical properties which promoted consid- erable decrease in the concentration of oxygen in the chamber, it slowed down the process of super- ficial and internal changes in fish tissues therefore increasing fish’s shelf life. In the course of research the advantages and disadvantages of each way were revealed and the assessment of their efficien- cy was carried out.

Ключевые слова:
сушено-вяленая рыба, хранение, усушка, упаковка, биополимеры, мо- ноглицерид, диоксид углерода
Список литературы

1. Махнач Е.В., Бессмертная И.А. Использование продуктов ферментолиза рыбного сырья в технологии мучных кондитерских изделий профилактического назначения // Известия КГТУ. - 2010. - № 18. - С. 96-102.

2. Об утверждении стратегии развития рыбо-хозяйственного комплекса российской федерации на период до 2020 года. Приказ Росрыболовства от 30.03.2009 № 246. - URL: http://legalacts.ru/doc/prikaz-rosrybolo-vstva-ot30032009-n-246-ob/ (дата обраще- ния: 29.09.2017).

3. Власова О.В., Киселева Е.Н., Кононова Е.Б. Рынок рыбы и морепродуктов: учеб. посо- бие. - М.: Вузовский учебник, 2009. - 162 с

4. ГОСТ 33803-2016. Рыба пресноводная сушено-вяленая. Общие технические условия. - Введ. 2016-07-01. - М.: Стандар- тинформ, 2016.- C.38.

5. ГОСТ 34191-2017. Рыба мелкая вяленая. Общие технические условия. - Введ. 2017- 09-01. - М.: Стандартинформ, 2017. - C. 238

6. Тюльзнер М., Кох М. Технология рыбопере- работки / пер. с нем. Е.А. Семеновой. - СПб.: Профессия, 2011

7. ГОСТ 32560.2-2013 (ISO 23953-2:2005). Шкафы прилавки и витрины холодильные торговые. Общие технические условия. - Введ. 2013-05-11. - М.: Стандартинформ, 2013. - C.36.

8. Антонов А.А. Бобков А.В., Венгер К.П. и др. Классификация пищевых продуктов для унификации расчетов холодильного оборудования // Мясная индустрия. - 2002. - № 5. - С. 45-46.

9. Большаков О.В. Российская отраслевая наука: современные холодильные технологии и решение проблемы здорового питания // Холодильная техника. - 2002. - № 6. - C. 37-42.

10. Репников Б.Т. Товароведение и биохимия рыбных товаров: учеб. пособие. - М.: Даш- ков и К°, 2008. - 220 с

11. Солихов Д.Н., Васканов В.А., Гунькова П.И. и др. Изучение влияния стартовых культур на санитарно-микробиологические показа- тели рыбного фарша // Кишоварз (Земле- делец). - 2015. - № 2. - С. 34-36

12. Неверов Е.Н. Анализ способов охлаждения неразделанной рыбы диоксидом углерода // Вестн. Междунар. академии холода. - 2018. - № 2. - С. 55-60

13. Неверов Е.Н. Применение диоксида углерода для холодильной обработки рыбы // Вестн. КрасГАУ. - 2016. - № 4. - С. 125-131.


Войти или Создать
* Забыли пароль?